Арно Белтрам – френският герой от 23 март е починал

Споделете:


Френският жандармерист, който се е предложил невъоръжен за заложник като замяна за една жена в петък, е умрял.

„Арно Белтрам умря като герой, показвайки необикновен кураж” – каза френският президент Еманюел Макрон.

Героичната постъпка на Арно е помогнала да бъде спряна лудостта на стрелящ въоръжен човек, който е убил трима в Южна Франция. Двадесет и пет годишният радикален ислямист и убиец Редуан Лакдим е убит от полицията, докато са спирали обсадата му.

В съобщение в Туитър френският министър на вътрешните работи Жерар Колон написа, че полковник Арно  Белтрам  е починал. В радио интервю днес братът на героя каза, че действията на Арно са били извън дълга му,

„Той жертва живота си за непознати. Най-вероятно е знаел, че няма шанс да оцелее. Ако това не го прави герой, не знам кое би го направило” каза брат му.

По-рано Макрон беше обявил, че Белтрам има сериозни рани и се бори за живота си в болница.

Какво е довело до петъчната обсада на супермаркета?

Насилието започва петък сутринта в Каркасон, където Лакдим ограбва стоки от превозно средство. Убива пътник, чието тяло по-късно е намерено скрито в храстите, и ранява шофьора. След това стреля по полицаи, които са излезли да побягат, и уцелва един от тях. Счита се, че Лакдим кара до град Треб, където нахлува в супермаркет, крещейки „Аз съм от Ислямска държава!”. Убива двама преди да задържи останалите заложници.

Някои от заложниците са успешно изведени от сградата благодарение на полицията, но терористът задържа една жена, която ползва за човешки щит. Тогава се намесва Арно Белтрам, който предлага да се размени за жената. Той успява да остави телефона си включен, за да могат полицаите да чуват какво се случва вътре. Когато от полицията чуват изстрели, влизат вътре – Лакдим е убит, а Арно е смъртоносно ранен.

След всичката информация по случая министър- председателя на Франция Едуар Филип смята, че става дума за терористичен акт.

Какво се знае за Редуан Лакдим?

Лакдим е роден през април 1992 в Мароко и е с френско гражданство. Той е бил наблюдаван, но не е имало знаци, които да подскажат на разузнавателния отдел, че ще действа. През 2011 Лакдим е хванат да носи забранено оръжие, а през 2015 е хванат след употреба на наркотични вещества. Говори се, че Лакдим е изисквал освобождаването от затвора на Салах Абдеслам – най-важният оцелял заподозрян от случилите се на 13ти септември 2015 терористични атаки в Париж, които убиха 130 души.

Той е живял в апартамент в Каркасон с родителите и сестрите си.  Негов съсед го е видял да води една от сестрите си на училище петък сутринта. Полицията е нахлула в апартамента му петък след обяд.

 

 

Източник: bbc.com

Превод: Пролетина Палова

 Споделете:

Коментари

Коментари