Двудневна конференция обобщи резултатите от 10 години археологически проучвания в Акве Калиде

Споделете:


 

14 теми в областта на археологията, историята, архитектурата и туризма бяха представени в рамките на българо-турската конференция: „Древният град Акве Калиде и скалният манастир Св. Никола – възможности и проблеми пред културно-историческото наследство в трансграничния регион“ Форумът се проведе в рамките на два дни в голямата зала на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“.

Почетен гост на откриването бе генералният консул на Република Турция в Бургас – Нурай Иньонтепе. Той подчерта важността на съвместната работа за развитието на трансграничния регион в областта на културата и туризма, като препоръча рекламирането на комплекса Акве калиде в Турция и Близкия изток.

Научната конференция по проблемите на археологически обект Акве калиде се организира за първи път след 10 години от началото на проучванията му. Престижният форум е част от дейностите по проект „Общото културно наследство без граници – TOGETHER“, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България – Турция 2014-2020 г.“ и изпълняван от Регионален исторически музей Бургас и Областна дирекция „Култура и туризъм“ – Къркларели в периода 2017-2019 г.

Събитието уважиха двамата зам.-областни управители на Бургас проф. д-р Севдалина Турманова и Владимир Крумов, a министърът на културата Боил Банов изпрати поздравителен адрес до организаторите и участниците в конференцията.

Научните четения започнаха с обобщение на резултатите от археологическите проучвания в Акве Калиде от самото им начало до момента. Данните изнесе научният ръководител на обекта д.и.н. Димчо Момчилов. Последваха презентации на историците проф. Иван Йорданов, доц. д-р Стела Дончева, гл. ас. д-р Мирослава Доткова, д-р Йото Валериев , Милен Николов и други.

Директорът на Областна дирекция „Култура и туризъм“ – Къркларели, Нечми Асан представи културно-историческите дестинации в граничния регион. Участниците останаха впечатлени от социализацията на културните обекти в Турция и си пожелаха да се видят следващ път пред скалния манастир Св. Никола – част от инвестицията по проекта.

Двудневната конференция завърши с посещение на комплекс Акве Калиде. На място бе представен напредъкът по реставрацията и консервацията на древните градежи. През идния месец предстои изграждането на пасарелките и декоративното осветление на археологията, а през август ще излезе от печат луксозно издание с илюстрации и доклади от конференцията.

 

 

Източник: Пресцентър Община БургасСподелете:

Коментари

Коментари