Израелската поетеса Хава Пинхас Коен гостува в НЕГ-Бургас

Споделете:


На 21.03.2018 – денят на поезията,  ученици от бургаската Немска гимназия имаха шанса да се запознаят с израелската поетеса и писателка Хава Пинхас Коен. Гимназията чества и 75 години от спасяването на евреите в България. Мероприятието беше открито от  директорът на ГПНЕ- Гьоте инж.Надежда Радева. Освен г-жа Коен, гости бяха и г-жа Роза Боянова – поетеса и председател на Сдружението на бургаските писатели, г-н Драгомир Добруджалиев – почетен председател на Училищното настоятелство на НЕГ и член на Управителния съвет на дружество на евреите „Шалом“-Бургас. Учениците също взеха участие – десетокласници рецитираха стихотворения от израелската поетеса, единадесетокласници бяха изготвили презентация за еврейското население в България през годините, а дванадесетокласници представиха собствена книга, написана по темата.

След като г-жа Коен подари авторски книги на училището, ученици от НЕГ ѝ зададоха въпроси, на които тя с радост отговори. Ето някои от тях:

– Госпожо Коен, кога започнахте да се занимавате с писане?

– Започнах като много малка. Може би бях на 7/8 години.

– Какво ви вдъхновява да пишете?

– Един писател не търси муза. Както и няма точно фиксирано време за писане. Ключът е да пишеш. Това е всичко, което ти трябва.

– А как се чувствате България? Знаем, че имате  български корени. Чувствате ли се тук като у дома?

– Не. Това не е моят дом. В България ми е комфортно и ми е приятно да съм тук, но Европа не може да ми е дом, не я чувствам като такава.

– Писането за Вас хоби ли е или работа?

– Винаги започва като хоби. С времето се превърна в работа. Аз пиша през цялото време, но не винаги стихове.

– Имате много издадени книги. Това кара ли Ви да се чувствате успешна или не е успехът това, към което се стремите?

– Стремя се писането ми да е изкуство. Да, не мога да отрека, че има моменти, в които се чувствам като успешен писател, но един артист не трябва да си позволява да се чувства така за прекалено дълго време. Помислиш ли си, че вече си успял и че си постигнал целите си, спираш да се развиваш.

– Последен въпрос: Бихте ли дошли отново в България?

– Да, определено. Планирам да дойда тук и да се занимавам с преводи.

Хава Пинхас Коен е родена в Израел, но нейните баба и дядо  са български евреи, живели в София. По време на Втората световна война обаче заминават за Йерусалим. Хава Коен за първи път гостува в Бургас, от чието пристанище са си тръгнали предците ѝ. Тя е тук по покана на Бургаска писателска общност, в лицето на нейния председател Роза Боянова. За първи път двете поетеси се срещат в Сърбия, по време на фестивал. Освен творец, израелската поетеса е и преводач. Планира да подготви антология на иврит с творби на български писатели. За нейната поезия разказва, че е многопластова. Вълнуват я най-вече личните емоции. Много скоро ще можем и да прочетем повече от нейните стихотворения на български. В момента г-жа Боянова и израелската поетеса работят по превеждането им.

Организатори на събитието са Народно читалище „Любен Каравелов 1940“ и Сдружение „Бургаска писателска общност“. Партньори са организациите „Шалом“ и „Алеф“, РЕКИЦ „Читалища“ – Бургас и Народно читалище „Просвета 1888“ – Поморие.

Автор: Пролетина Палова

 

Източник снимки: Пресцентър Община БургасСподелете:

Коментари

Коментари