Намериха извънземни диаманти в метеорит

Споделете:


 

Група изследователи от Федералното политехническо училище в Лозана, Швейцария, при изследване на метеорит са намерили диамантени зърна, за които предполагат, че са били формирани на друга планета, пише Nature Communications.

Метеоритът е паднал през 2008 година в Судан. Части от метеорита, наречен 2008 TC3, били намерени в Нубийската пустиня. Метеоритът е от рядката група на урейлитите и съдържа голямо количество въглеводороди под формата на графит и диаманти.

Според изследователите диамантите са се формирали на протопланета, възникнала заедно със Слънчевата система, която после се е разрушила.

Учените смятат, че диамантите са се образували не при допира на астероида със земната атмосфера, а по-рано, на въпросната протопланета. Според тях планетата е била по-голяма от Меркурий, но по-малка от Марс, а диамантите са се образували при налягане от 20 гигапаскала.

Теоретичните модели допускат възникването на протопланети, появили се заедно със Слънчевата система, но досега доказателства за това не са били намерени, пише още Nature Communications.

 

 

Източник: www.cross.bgСподелете:

Коментари

Коментари