Лекция на професор Дамян Попхристов за ритуалните и духовни ръкополагания при богомилите

Споделете:


Повече от 20 години проф. Дамян Попхристов преподава актьорско майсторство, режисура и редица теоретични специалности в Нюйоркския университет. В Ню Йорк той завършва магистратура по сравнително религиознание, а по време на курса научава много интересни факти за уникалното учение на богомилите. Той е роден в София, но сега живее в Пловдив. Заедно със съпругата си основават Фондация „Български Център Просветление“. Целта им е да издирват, запазват и пропагандират непознати факти около българската история.

Една от любимите теми на проф. Дамян Попхристов са богомилите, за които той може да разказва с дни. Независимо от това, че по земите ни не може да се намери нито един артефакт, свързан с тяхното загадъчно учение, познавачи твърдят, че точно то е вдъхновило Ренесанса, Реформацията и дори Великата Френска революция, които поставят основите на хуманизма в Новия свят.

Избитите богомили са много повече от холокоста на Хитлер. Това е първият холокост в историята на Европа, разказва професорът, който е автор на книгата „За богомилите, от уста на ухо“. Броят на избитите богомили съперничи по численост на жертвите от Холокоста. „Тук визирам не само жертвите в България, а в цяла Европа. Зверствата над катарите, наследници на нашите богомили, и издевателствата на Албигонският кръстоносен поход върху тях са първият европейски Холокост“, допълва той.

Професор Дамян Попхристов ще изнесе лекция за ритуалните и духовни ръкополагания във времето на богомилите, които ще предизвикат у нас най-малкото размисли и поуки,  а защо не и нови познания за духовната принадлежност на българите към Европа и приносът ни в културата и традициите на стария континент. Оцелели са само два ръкописа на Богомило-Катарския ритуал, един на латински и един на окситански, обясняващи що е то консуламентум при богомилите.

Срещата се осъществява по покана на сдружение „Л .·. Понтика“, организатор е сдружение „Артем“ и ще се състои на 8 февруари от 16:00 ч. в „Кафе с автограф“ на ул. Вола №3Споделете:

Коментари

Коментари