Слави Томов представи “ Бафомет“ на Пиер Клосовски в Дом на писателя- Бургас

Споделете:


Бургаският писател и журналист Слави Томов представи снощи в Дом на писателя Бургас книгата на Пиер Клосовски “ Бафомет“. Това е поредното събитие от отговарянето на книги до сега като: Мишел Фуко, Дельоз и Гатари, Томас Бернхард, Валтер Бенямин, Патрик Модиано, Роберт Валзер и др.

В „Бафомет“ Клосовски причудливо тълкува легендата за наказаните рицари тамплиери, но в отвъдното. Под андрогинната форма на Бафомет – странно същество, исторически присъстващо в отколешни и често злокобни митологии (дали не става дума за друго име на дяволското?), се появява… Света Тереза Авилска! Под формата на мравояд и в трудна за определяне смес с император Фридрих Антихриста, в сюжета се включва… Ницше! Това са само някои от „действащите лица“, доколкото тази дума е уместна за разказ, който се разгръща между „дихания“, напуснали телата си, разговарящи през библейски мотиви, теологични терзания, гностични идеи – при това странно пропити с еротика до перверзност. Грандиозната ерудиция на автора е впрегната в забавна игра по границите на самото формиране-разпадане на литературното и на езика.

Морис Бланшо, един от най-големите творци на XX век, казва, че романът създава нова, уникална литературна форма, в която се удържат едно друго няколко типа говорене – присъщото на Сад, присъщото на Ницше и присъщото на теологията. Мишел Фуко, когото Клосовски смята за най-добрия си интерпретатор, смята, че наличното в този роман подобие на „теория на диханията“ (т.е. на духовете на мъртвите) сплита в едно безброй нишки, идващи от цялата западна философия, и успява – чрез мизансцена, чрез езика, чрез цялото функциониране на романа – мощно и оригинално да надмогне същата тази философия.

Пиер Клосовски (1905 – 2001) е роден в Париж, в артистично и аристократично семейство с полски произход. Една от първите литературни смелости на младия Клосовски е съучастието с поета Пиер Жан Жув в превод на поезия от Хьолдерлин. Запознава се с Жорж Батай, с когото оттам насетне го свързва дълбоко приятелство. Двамата са сред създателите на прочула се група, наречена Колеж по социология. Най-забележителното му литературно творчество са две произведения (включени и от Хароуд Блум сред образците в книгата му Западния канон): Законите на гостоприемството (1954 – 1960), смятано за най-изтънчената и усложнена френска литературна еротика на 20 век, и настоящият роман – Бафомет (1965), който получава трудната и мечтана от всеки френски автор Награда на критиката.

След представянето, модераторът сподели : Благодаря на всички от Бургас (и извън Бургас), които уважиха с присъствието си вечерта на големия и елитарен Пиер Клосовски и “ Бафомет“. Беше много харизматична вечер, със силен стереолог, за да бъде разчетен идиомът Klossowski. Благодаря на преводача на книгата Yulian Zhiliev, чийто разяснения в back ground- а ми помогнаха да разчета този диспозитив. Благодаря и на издателката Antoinette Koleva, която винаги е била до мен, за да не се изгубя в мъртвите онтологични препратки на подобни автори. Следващия път ще си поговорим или за : Rene Char или за Microscripts на Robert Walzer или за Minima moralia на Theodor Adorno…Споделете:

Коментари

Коментари