Суперхрани – просто поредният тренд?

Споделете:


 

Какво представляват така наречените „superfoods”  или на български суперхрани, които от няколко години са на мода? Това са храни предимно на растителна основа, но също така и риба, и млечни продукти, за които се смята, че са изключително хранителни и по този начин полезни за здравето. Боровинките, сьомгата, бадемите, авокадото и семената от чиа са само няколко примера за храни, които са придобили етикета „суперхрани“.

Колкото и тези храни да влияят полезно на човешкия организъм, самият термин „суперхрани“ не е нищо повече от маркетинг инструмент. Учените не използват този термин. Проучване на PubMed сочи, че думата е използвана само в журналистически статии.

Друг негативен аспект е, че самата храна може да е здравословна, но самото ѝ обработване може да не е. Пример за това е зеленият чай, който съдържа няколко антиоксиданта. Но зеленият чай в повечето страни бива смесван с по-евтини видове чай и се запарва с прекалено голямо количество захар. Японците и китайците нямат навика да слагат каквато и да е захар в чая си.

Подобна е ситуацията и с пълнозърнестите храни – много от тях се обработват по начин, който ги прави по-вкусни и по-малко здравословни. Например, бързо приготвящият се пълнозърнест овес е толкова нездравословен, колкото прекалено преработеният бял хляб. Според проучване на Дейвид Лудвиг от Харвард така приготвени те насърчават инсулиновата резистентност (състояние, при което клетките не реагират нормално на инсулин), затлъстяването и диабета.

Дори плодовете без добавена захар съдържат калории. Когато сложим етикета „супер“ или „здравословен“ на дадена храна, хората си мислят, че могат да ги ядат в неограничени количества, но трябва да са предпазливи по отношение на количеството, защото може да се качи тегло и от прекалено много здравословна храна.

Друг минус е, че терминът „суперхрана“ не е научен. Той може да означава много малко и да накара някои потребители да ядат един вид храна вместо друг. Броколите наистина ли превъзхождат до такава степен аспержите?

Проучванията показват, че идеалната диета е в голяма степен растителна основа (с голямо разнообразие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни) и здравословни животински продукти.

Суперхраните могат да бъдат добро въведение към здравословно хранене. Разбирането на хранителната стойност на храната, която консумирате, може да бъде просветляващо. Има много здравословни храни, които можем да ядем, дори и никой да не ги е сложил под определението „суперхрана“.

 Споделете:

Коментари

Коментари