Ученици и преподаватели творят шедьоври в Бургас

Споделете:


 

Ежегодният годишен концерт на балетните класове при НУМСИ „Проф. П. Владигеров“ в Бургас тази година бе посветен на великия хореограф Мариус Петипа. Постиженията и уменията, които са постигнали учениците през учебната година, бяха представени на сцената на Държавната опера в Бургас пред родителите, учителите и гражданите.
В 57-годишната история на училището балетните класове са едва от 15 години. Основна предпоставка за създаването им беше възходът на бургаската балетна трупа към операта и политиката на Министерството на културата. Успешният екип от преподаватели по тази специалност издигна нивото на обучение и утвърди присъствието на дисциплината в програмите на училището. Отличията от национални и международни конкурси не закъсняха, а в момента те трудно се побират по паметните витрини на училището.
Концертът, беше палитра, в която танцуваха от най-малките – първокласниците, през всичките класове, до абитуриентите – випуск 2018. С академичен прочит, технически детайлизиран, художествено наситени персонажи и ярко сценично присъствие, учениците очароваха публиката и бяха подкрепяни с бурни аплодисменти. Представени бяха сола и вариации из шедьоврите на балетното изкуство от всички жанрове. Не бяха малко и ансамбловите изпълнения, с които подрастващите балетисти участват в постановките на балета при бургаската опера. Изискванията на времето поставят условията, при които стремежът към дуално обучение е важна предпоставка за мотивацията и прилежността на учащите. Облечени в прекрасни костюми, с подходящ декор и осветление, тези деца наистина са прекрачили столетието и са с взор към бъдещето.
Изключително впечатление с изпълненията на едни от най-трудните вариации и техните героини от класическото балетно наследство: Одета и Одилия от „Лебедово езеро“, Коломбина от „Арлекинада“, Лиза от „Зле опазеното момиче“… оставиха Иванина, Полина и Натали Иванови, Христиана  Въжарова, Събина Костова… Тяхната дарба и трудът на педагозите им Недко Георгиев, Добрина Бахова, Владимир Грудев и Деляна Бахматова са заявка за щастлив и успешен път в изкуството.

Не бих могла да изброя всички талантливи деца, нито техните призове от конкурсите, но бих искала да изкажа дълбок респект и адмирации към педагозите им – към тяхната безкрайна любов и всеотдайна работа, с която трасират пътя им и ги подкрепят във всичките им изпитания.

 

 

 

Източници: Текст – Благовеста Рядкова, снимки – Светлана Муранова

 Споделете:

Коментари

Коментари