За първи път в Бургас – балетният спектакъл „Зорба гъркът“

Споделете:


 

За първи път на сцената на Летен театър – Бургас ще бъде представен  балетният спектакъл „Зорба гъркът“, с участието на звездите на Националната опера и балет  – примата Марта Петкова, Никола Хаджитанев и Росен Канев

На 21 юли от 21:00 часа жителите и гостите на Бургас ще имат възможност да се насладят на този  впечатляващ спектакъл, който се играе повече от 30 години на сцени по цял свят. Той гостува в морския град със съдействието на сдружение „Артем“ и Община Бургас, след представления на сцената на Болшой театър и по света.

Билети се продават на лятна каса „Часовника“ /градинката до х-л България/ и в мрежата на Ивентим.

Митът за Зорба винаги е бил приет като символ на човешкия стремеж към свободата. За първи път историята е обезсмъртена в новелата на великия писател Никос Казандзакис, която по-късно е филмирана, а след това и сценично представена. От световната си премиера през 1988 г. на сцената на Арена ди Верона досега спектакълът „Зорба гъркът“ се радва на шумен успех. Според световноизвестния хореограф Лорка Масине балетът е аплодиран от близо четири милиона зрители. Въпреки че самият спектакъл като че ли е „изпят“ на един дъх и композицията му се отличава с изключителна лекота, хореографът го твори почти цял живот. Пише либрето след либрето, а когато се появява едноименният филм с музиката на Микис Теодоракис, прослушва всичките творби на композитора и подрежда отделните сцени. Заедно с Теодоракис, с когото се сприятеляват, обсъждат бъдещия спектакъл.

Изпълнителите от националния ни балет са отличени с множество награди за спектакълът „Зорба Гъркът“.

Балет по музика на Микис Теодоракис. Хореография, режисура и либрето: Лорка Масине. По романа на Никос Казандзакис.

За повече информация  и билети-  тел. 0894/898-098-Маруся Русева-организатор

 

 

 Споделете:

Коментари

Коментари